Make-up: houdbaarheid en bewaartips

5 maart 2019
Make-up

Van foundation tot highlighter, van lipstick tot oogschaduw. Heel veel vrouwen kunnen geen dag zonder make-up. En je kan er nooit genoeg van hebben! Want bij die ene lipstick hoort natuurlijk ook een bijpassende oogschaduw. Met als gevolg dat de hele toilettafel vol ligt met make-up, waarvan een groot gedeelte weinig gebruikt wordt. Het gevaar hiervan is dat jouw make-up over datum gaat. Make-up begint namelijk al te verouderen op het moment dat je het potje opendoet. Maar hoe lang kan je het daadwerkelijk gebruiken? En hoe kun je make-up het beste bewaren?

Houdbaarheid make-up

Er staat op alle cosmeticaverpakkingen in Nederland een houdbaarheidsdatum in de vorm van een logo van een potje. Daar staat een getal in om aan te geven hoeveel maanden een product houdbaar is. De tijd gaat in zodra je de verpakking opent. Let er dus op dat je geen make-up koopt met een aangebroken verpakking. Hieronder vind je de houdbaarheid van een aantal veelgebruikte producten op een rijtje:

  • Mascara – 3 maanden
  • Eyeliner en lipgloss – 6 maanden
  • Foundation – verschilt per soort. Foundation op waterbasis is 1 jaar goed en op oliebasis 1,5 jaar
  • Concealer – 6 maanden
  • Oogschaduw- en poeder – 1,5 tot 2 jaar
  • Lippenstift – 1 tot 2 jaar
  • Lip- en oogpotlood – 1 tot 2 jaar
  • Nagellak – 2 jaar, afhankelijk van de kwaliteit

Maar wat gebeurt er als je langer doet met een product? Het product kan veranderen van geur en samenstelling en de werking kan minder worden. Het is niet direct schadelijk voor je gezondheid, maar wel vervelend. Er kunnen namelijk ontstekingen, infecties en huidirritaties ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn puistjes, pukkels en irritatie.

Het bewaren van make-up

Zorg er ten eerste voor dat je de producten goed afsluit na gebruik. Hierdoor is de kans kleiner dat schimmels en bacteriën in je producten gaan zitten. Bewaar daarnaast de producten in het donker, niet te koud, niet te warm en zeker niet op een vochtige plek. Denk bijvoorbeeld aan een make-up tafel in de slaapkamer. Was ook je handen voordat je de make-up aanbrengt met je vingers. Op je handen zitten namelijk heel veel bacteriën die ook in de make-up kunnen gaan zitten. Als je make-up aanbrengt met kwasten en penselen, was deze dan regelmatig met water en zeep. Tot slot, leen je make-up niet uit!