Last van vet haar? – Dit doe je ertegen!

18 januari 2019
Lang haar

Iedereen heeft weleens last van vette haren. Toch wil je niet iedere dag je haar wassen, omdat je hierdoor de natuurlijke oliën uit je haar kunt verwijderen. Maar hoe ontstaan vette haren nou eigenlijk? En wat kun je er het beste tegen doen?

Waarom heb ik vet haar?

Het krijgen van vet haar is helemaal niet gek. Iedereen heeft hier weleens last van, alleen gebeurt dit bij de een sneller dan bij de ander. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het krijgen van vet haar. Een hiervan is iets waar je niks aan kunt doen; je DNA. Het kan namelijk zijn dat vette haren in de genen zit en het dus erfelijk is. Daarnaast kunnen ook hormonen en stress een grote rol spelen. Zo kan veel testosteron zorgen voor vet haar; meiden in de puberteit hebben er bijvoorbeeld sneller last van. Het type haarstylingproduct wat je gebruikt kan ook invloed hebben op de vetheid van je haar. Tot slot worden je haren vetter naarmate je deze vaker aanraakt of borstelt.

Hoe ontstaat vet haar?

Je hoofdhuid is in principe hetzelfde opgebouwd als de rest van je huid. Het bestaat uit haarzakjes, talgkliertjes en haren. De talgkliertjes produceren talg en dit komt omhoog naar je hoofdhuid om deze soepel te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De talg wordt vervolgens verspreid over je haren wanneer je deze borstelt of wanneer je met je handen er doorheen gaat. In principe zorgt dit voor een mooie glans over je haren. Echter, wanneer je dit vaak doet wordt er te veel talg aangemaakt waardoor die mooie glans verandert naar een vette kop.

Wat kan ik het beste doen tegen vet haar?

Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste haarstylingsproducten gebruikt voor jouw haartype. Als je niet weet welke producten bij jouw haar passen, vraag dit dan aan een specialist. Daarnaast is het essentieel om de haarproducten op de juiste manier aan te brengen, dit is vaak te vinden op de verpakking. Conditioners of haarmaskers dienen bijvoorbeeld voor het beschermen van je haarpunten. Breng deze daarom alleen in je punten aan; je aanzet heeft deze voeding niet nodig. Was echter je haar niet te vaak! Hoe vaker je het wast, hoe vetter je haren worden. Probeer het zo lang mogelijk uit te stellen tot absoluut noodzakelijk, gebruik in de tussentijd bijvoorbeeld een droogshampoo. Zoals eerder gezegd worden je haren sneller vet wanneer je ze vaak aanraakt of borstelt. Probeer dit dus te voorkomen en draag bijvoorbeeld wat vaker een staart of een knot. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig de haren die in je borstel blijven zitten te verwijderen en de borstel goed schoon te maken. Niet alleen de haren blijven in je borstel zitten, ook het haarvet. Maak daarom je borstel schoon in een sopje met bijvoorbeeld soda of neem je borstel mee onder de douche en was hem met shampoo.

Heb jij ook snel last van vette haren en nog meer tips? Laat het ons weten!